A A A K K K
для людей із порушенням зору
Волоківська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Чому важливо розвивати спорт в регіонах

Дата: 19.03.2019 18:11
Кількість переглядів: 345

Розвиток спорту — запорука здоров’я нації. Сьогодні активно розвивається масовий спорт, зокрема, футбол. І якщо великі міста мають усе для того, аби впевнено рухатися в цьому напрямку, то в регіонах ситуація значно гірша. Брак коштів, тривалий процес збору і погодження необхідних документів, бюрократична тяганина стають основними камнями спотикання. Як змінити ситуацію і зробити спорт доступним в регіонах — далі.  

Державна підтримка

Спортивна інфраструктура системно руйнувалася за роки незалежності країни, експлуатувалися об’єкти, побудовані ще у радянські часи, а нові створювались переважно з нагоди масштабних міжнародних заходів, наприклад, Євро-2012.

Проте зараз можна говорити про відчутний прогрес в цьому напрямку. У державному бюджеті на 2019 рік Верховна Рада України передбачила Міністерству молоді та спорту України субвенції для регіонів у розмірі 600 млн гривень. Планується, що ці кошти спрямовуватимуться на ремонт, реконструкцію та будівництво спортивних об'єктів. Зокрема, 200 млн. грн. перерахують до місцевих бюджетів для будівництва багатофункціональних спортивних майданчиків.

Починаючи з 2015-2016 років для відновлення та розбудови спортивної інфраструктури на місцях інвестували більше 1 млрд грн. Враховуючи субвенції, заплановані на 2019 рік, обсяг державної підтримки на будівництво спортивної України перевищить 2 млрд грн.

Сьогодні Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР) допомагає регіонам у відтворенні не тільки культурних та соціальних об’єктів, доріг, а й сприяє розбудові спортивної інфраструктури. Як зазначає Ігор Жданов, міністр молоді і спорту України, щонайменше 10% коштів Фонду має спрямовуватись на відродження спортивних об’єктів.

Регіональні ініціативи

Регіони, які хочуть збудувати, скажімо, новий стадіон, зробити його капітальний ремонт чи реконструкцію, повинні представити до Мінмолодьспорту проект з розрахунком, що не менше 10% його фінансування буде з місцевого бюджету.

Кожен мешканець навіть віддаленого від великого міста населеного пункту може ініціювати створення сучасного спортивного майданчика. Для цього потрібно зібрати однодумців та разом довести своє бажання до відома районної державної адміністрації, міста обласного значення чи ОТГ. Далі слід сформувати і погодити заявку та подати її до Мінрегіону.

Численні дослідження показали, що за однакової тривалості та інтенсивності навантажень трав’яне футбольне поле втрачає свої оптимальні ігрові характеристики після всього-на-всього 400-800 годин гри на рік, тоді як запас міцності синтетичного покриття може перевищувати 2 000 годин.

Тому, зважаючи на обмеженість ресурсів і дозованість надходжень на розвиток спортивної інфраструктури та підтримання її в належному стані, раціональніше встановлювати спортивні майданчики зі штучним покриттям. Сьогодні технології виготовлення гарантують не лише їх якість та безпечність для здоров’я, а й високу міцність і стійкість до перепадів температур і вологості.

Реалії і перспективи

Тенденція встановлення громадських майданчиків зі штучним покриттям поширюється і в Україні. Нові футбольні поля — один з важливих кроків на шляху до реалізації «Стратегії розвитку футболу в Україні 2017-2030» для модернізації спортивної інфраструктури країни та розвитку масового спорту. У 2017 році в рамках бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям у регіонах України» було виділено 243,8 млн грн. У 2018 році сума коштів зросла до 370 млн грн.

Сертифіковані інноваційні синтетичні поля в різних регіонах України допомагає встановлювати «ФФУ Продакшн». Фірма виробляє штучне покриття LigaGrass Pro CoolPlus за технологією німецької компанії Polytan, яке спеціально розроблене для малих багатофункціональних майданчиків з високим рівнем інтенсивності використання.

Розбудова спортивної інфраструктури в регіонах — спільна справа, успіх якої залежить від зусиль не лише місцевих чиновників і державного фінансування, а й від кожного члена громади, який дбає про здоров’я молодого покоління. Аби молодь могла дотримуватись здорового способу життя, розкривати свої спортивні таланти та мати можливість активно проводити вільний час, необхідні зміни. Перші кроки для цього вже зроблено: держава виділяє кошти, великий бізнес готовий приєднатися до цієї ініціативи, а спортивні асоціації здатні ефективно координувати процес. Тож, не будьмо байдужими — зробімо спорт доступним разом!

Джерело за посиланням 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь