A A A K K K
для людей із порушенням зору
Волоківська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Як європейці борються проти пластику і поліетилену – приклад для України

Дата: 21.11.2018 14:21
Кількість переглядів: 285

У країнах Євросоюзу обмежувати використання поліетилену зобов'язали три роки тому. Ухвалена директива передбачає зменшення кількості використаного пластику наполовину до 2019 року. Кожна держава обирає свій варіант: накладає спеціальні податки або вводить заборони.

"Дуже рада, що є такі правила, - каже Іларія, жителька Італії. - Завжди ношу з собою сумку, іноді навіть беру лоточки в супермаркет і запитую, де можна купити товар без упаковки".

Житель Польщі Славомир намагається носити з собою торбинки з тканини чи більш міцні паперові. «Використовую пакет доки не порветься", - розповідає він.

У Бельгії відмовитися від одноразового пластику у магазинах вирішили у 2017 році, дозволивши підприємцям використовувати закуплені раніше пакети.

"Перехід на органічні пакети дорого обходиться, - говорить Філіппе, власник кафе у Брюсселі. - Правило ввели, але уряд нічого не контролює і не допомагає бізнесу".

Сам Філіппе вже зробив свою кав'ярню екологічною. Щоправда, собі в збиток.

"Одна паперова трубочка коштує як три пластикові, кожен контейнер - 50 центів, - запевняє власник кафе Філіппе. - Це чимало грошей – ми витрачаємо по півсотні на день, а покупці за це не платять".

Однак пластик у європейських крамницях все одно замінює папір або торбинки з тканини.

"Люди можуть використовувати безкоштовні паперові торбинки великого й малого розміру по 75 та 95 центів відповідно, - говорить Алін, працівниця екологічного супермаркету. – У ці пакети можна класти рис, горіхи чи навіть шоколад".

Є навіть спеціальний вощений папір для вологих овочів, дизайнерські лляні торбинки для хліба - і скрізь заклики: приходь зі своєю тарою. "Ми говоримо людям, що вони можуть принести свої власні торбинки, пляшки чи лоточки, але також кладемо безкоштовны паперовы пакети".

Олію можна купити на розлив. Навіть сири загортають у схоже на пластик, але цілком безпечне пакування. "На вигляд - це як пластик, але він екологічний - із кукурудзи", - розказує Алін.

Але те, що для європейців уже норма, для українців - прорив та новація. Львів'янка Ірина Панчишин ходить у магазини зі своїми торбинками вже 2 роки. "У мене є спеціальні торбинки приміром для хурми, - каже екоактивістка. - Філе куряче беру у свій контейнер". За один такий похід по продукти дівчина економить близько 5 поліетиленових пакетів.

Ірина прагне, щоб весь непотріб, накопичений нею за рік, поміщався у скляну банку. «В ідеалі взагалі навчитися жити без сміття, але поки що не виходить, - каже вона. - Та все починається з маленького кроку!».

Львів став одним із перших міст в Україні, де чиновники заговорили про офіційну заборону поліетилену. "Міськрада буде сприятиме, аби торгові мережі використовували більше багаторазових торбин", - говорить Микола Рябика, менеджер КП "Зелене місто".

Заборонити підприємцям використовувати поліетилен чиновники не можуть, а лише можуть рекомендувати і мотивувати. "Коли крамниці дають знижку за каву у власне горнятко – це мотивує, - переконана екоактивістка Софія Сидоренко. - За цією схемою можуть також працювати і магазини".

У деяких супермаркетах уже частково переходять на папір. "Плануємо частково впровадити екоторбинки та паперові пакети на кассах, щоб покупець міг обрати дорожче чи дешевше», - ділиться планами Сергій Чернишевський, прес-секретар Львівської мережі супермаркетів.

Заборонили поліетилен і у Славську, що на Львівщині. Баба Стефа й Аня торгують на ринку, але паперових пакетів у них немає. «Нам пластикові пакети не мішають, - кажуть вони. - Паперові пакети не витримають тієї ваги, що людина бере".

Без чіткого механізму заборон та бонусів, як у Європі, екоборотьба з поліетиленом в Україні приречена на поразку. Тим часом, Київ опинився у десятці найбрудніших міст Європи за кількістю сміття, якістю питної води та повітря. Один із постів спостереження центральної геофізичної обсерваторії - мініатюрне приміщення з купою проводів, скляночок та колбочок - щодня відбирає проби повітря. Цього разу на столичному автовокзалі зафіксували незначне перевищення шкідливих речовин. "Спостерігалося перевищення в 1 і 2 оксиду вуглецю, - говорить Раїса Слук, провідний хімік Центральної геофізичної обсерваторії ім. Б.Срезневського. - Перевищення формальдегіду, окислів азоту і також сірки".

За даними ВООЗ, від забруднення повітря щороку гине 7 мільйонів людей.

"Найгірший вплив якраз на здоров'я населення можуть справляти зважені частки, які викликають різні запалення нижніх відділів легенів і можуть призводити навіть до раку", - попереджає Олена Турос, завідувач лабораторії якості повітря Інституту громадського здоров'я ім. О. Марзєєва.

У Європі проблему забрудненого повітря вирішують за допомогою директив. Приміром, у Бельгії на прокат доступні велосипеди та електрокари, електроскутери й електросамокати, якими навіть президент Євроради Дональд Туск іноді користується.

Джерело https://ecotown.com.ua/

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь